Het verschil tussen schapenwol en schapenvacht
Schapenwol en schapenvacht: wat is het verschil?
Bij WOOLLIES krijgen we de vraag regelmatig: schapenwol en schapenvacht, wat is het verschil eigenlijk? We begrijpen de verwarring. Op het eerste gezicht lijkt het namelijk hetzelfde toch? Maar dat is het niet. Schapenvacht is altijd schapenwol, maar schapenwol is niet altijd schapenvacht. Hoe dat zit lees je in dit blog. Daarna kun jij een weloverwogen keuze maken voor jouw warme voeten!
Schapenwol
Zijn vacht is wat een schaap lekker warm houdt in guur weer. Maar onder een zomerzonnetje wordt die dikke vacht wel érg warm. Tijd dus om het schaap te scheren. het resultaat is schapenwol. Schapenwol is de afgeschoren vacht van het schaap, ook wel scheerwol genoemd. Deze wol wordt vervolgens verwerkt en gebreid tot mooie schapenwollen producten. Bijvoorbeeld schapenwollen sokken, handschoenen en sloffen. Schapenwol is goedkoper dan schapenvacht. Door het verwerkingsproces van losse haren raakt de wol namelijk een deel van zijn dichtheid, structuur en natuurlijke eigenschappen kwijt. De kwaliteit is dus lager.
Schapenvacht
Schapenvacht is niet afgeschoren, en bezit dus nog de dichtheid en structuur zoals dat van nature bedoeld is. Voor het verkrijgen van schapenvacht wordt de huid van het schaap gelooid met vacht en al, waardoor de bijzondere eigenschappen van schapenvacht intact blijven. Wat deze bijzondere eigenschappen zijn? Uitstekende warmte-isolatie, vochtopname en luchtdoorlatendheid bijvoorbeeld. Met schapenvacht profiteer je dubbel: aan de ene kant heb je die warme, zachte schapenvacht, en aan de andere kant het schapenleer dat robuust, licht en soepel tegelijk is. Bij schapenwollen producten kan dit alleen wanneer er twee lagen op elkaar gelijmd of genaaid worden. Dit geeft nooit hetzelfde natuurlijke resultaat als schapenvacht, hoewel het natuurlijk nog steeds lekker warm is.
Misschien vraag je je nu af: worden er dan schapen geslacht puur voor de producten van WOOLLIES? Nee, dat zeker niet. De schapenvacht die wij gebruiken is een restproduct dat vrijkomt bij het slachten van schapen voor hun vlees. Zo dragen we niet bij aan het doden van dieren, puur voor hun huid. Natuurlijk worden deze dieren gehouden en geslacht volgens de strenge regels die Australië, Nieuw-Zeeland en Europa hieraan verplicht stellen. Want Down Under worden onze producten met de hand gemaakt. Daarom spreken wij vaak van sheepskin, zoals de Aussies en Kiwi’s doen. G'day mate!
Schapenvacht is dus altijd schapenwol, maar schapenwol is niet altijd schapenvacht. Kies je toch liever vor schapenwol? Zorg dan dan je schapenwol neemt van uitzonderlijk hoge kwaliteit, zoals merinowol. Dat is nagenoeg even warm als schapenvacht.