De koning onder de schapen

De koning onder de schapen

A horse is a horse, of course. Maar schapen? Daar zit nogal wat verschil in, als het gaat om de wol die ze produceren. Op dat gebied is het merinoschaap de koning onder de schapen! Waarom? Dat lees je hier.

Het bijzondere van het Merinoschaap

Merinoschapen. Ze zijn klein maar sterk, en in Europa vind je ze van nature niet. Merinoschapen leven voornamelijk op het ruwe landschap van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland en in Australië. Daar grazen ze van de oorspronkelijke grassoorten, harde bollen en het taaie berggras dat Down Under rijk is. Is het koud daarbeneden? Dat is geen probleem voor dit dier dankzij hun unieke huid en vacht.

Tien keer dikkere vacht

Merinoschapen hebben namelijk een huid die buitengewoon veel plooien heeft. Deze plooien betekenen een groter huidoppervlak, waardoor het merinoschaap tot wel 5 kilo wol per jaar produceert. Maar daarom alleen is het merinoschaap niet tot koning schaap uitgeroepen: hun uitzonderlijk dichte vacht telt tot 50 miljoen wolvezels. Dat betekent dat een merinoschaap per vierkante centimeter tien keer zoveel haartjes heeft dan ieder ander schapenras. En als kroon op hun unieke eigenschappen is hun wol van een ongeëvenaarde kwaliteit. Merinowol is namelijk bovengemiddeld wit, zacht, temperatuurregulerend, vochtafvoerend en fijn van structuur.

Handgemaakt in Australië

Nieuw-Zeeland en Australië tellen samen bijna 100 miljoen schapen, tegenover 30 miljoen inwoners. De schapen zijn dus in de grote meerderheid! Dat maakt deze landen de belangrijkste wolproducenten ter wereld. De beste kennis en vakmanschap wat betreft schapenleer en schapenwol vind je in deze landen. Niet meer dan logisch toch?

Dat is de reden dat onze sheepskin en wollen producten uitsluitend handgemaakt worden in Australië, van schapen die buiten mogen grazen. Zo weet je zeker dat je het beste in huis haalt als je lekker droog en warm wilt blijven. Wij gebruiken merinowol voor onder meer onze sokken en inlegzooltjes. Extra zacht en warm in je WOOLLIES boots!