Nieuw-Zeeland

Recensies

5
Woensdag besteld, vrijdag in huis! Altijd last van koude voeten, verschillende sloffen... - Lees verder

Land van de lange witte wolk

Nieuw-Zeeland is een land in het zuidwesten van de Grote Oceaan. Het bestaat uit twee grote eilanden (Noordereiland en Zuidzee-eiland ) en een aantal kleinere eilanden. Nieuw-Zeeland is onderdeel van het Britse Gemenebest.

Abel Tasman, die als eerste Europeaan Nieuw-Zeeland aanschouwde, noemde het 'Stateland', in de veronderstelling dat het verbonden was met het Stateneiland van Zuid-Amerika. Nadat Hendrik Brouwer in 1643 bewees dat dit niet het geval was, werd de naam door Hollandse cartografen veranderd in 'Nova Zeelandia', naar de Nederlandse provincie Zeeland. De Britse luitenant James Cook vertaalde dit op zijn beurt naar New Zealand.

Het land heeft ook een naam in Maori, namelijk 'Aotearoa' wat zoveel betekent als 'land van de lange witte wolk'. Volgens de overlevering zagen de Maori's, toen ze het eiland ontdekten, enkele eeuwen voordat de Europeanen er kwamen, het land als een wolk aan de horizon liggen. In die tijd hadden de Maori geen naam voor de hele Nieuw-Zeelandse archipel, 'Aotearoa' refereerde enkel naar het huidige Noordereiland. In het huidige taalgebruik kan 'Aotearoa' echter als alternatief voor 'New Zealand' worden gezien.

Bevolking

Van de vier miljoen Nieuw-Zeelanders wonen er grofweg drie miljoen op het Noordereiland en één miljoen op het Zuidereiland. De dichtstbevolkte regio is Greater Auckland met ongeveer een miljoen inwoners.

Ongeveer 70% van de bevolking is van Europese oorsprong; voornamelijk afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Duitsland en Ierland, maar ook onder andere uit Zuid-Afrika. Maori's maken voor 15% deel uit van de bevolking en zijn de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland. De overige circa 15% bestaat hoofdzakelijk uit Aziaten en Oceaniërs.

Toerisme en economie

Nieuw-Zeeland trekt jaarlijks veel bezoekers. Het wordt door veel mensen gezien als één van de mooiste landen met betrekking tot de natuur. Het land heeft meerdere nationale parken in de aanbieding, terwijl het ook verschillende onbewoonde eilanden te bieden heeft. Tevens wonen de oorspronkelijke bewoners, de Maori's, nog steeds op het eiland.

Nieuw-Zeeland is een modern geïndustrialiseerd land met een vrijemarkt economie, die sterk leunt op im- en export. De belangrijkste exportproducten zijn vlees (vooral schaap en rund), zuivel (vooral roomboter en melkpoeder), fruit (vooral kiwi's), vis en hout. De meeste geïmporteerde producten zijn machines, voertuigen, petroleum en elektronische apparatuur. Sterk in opkomst zijn de markten wijnbouw, filmindustrie en toerisme.

Koning schaap: de Merino

De Merino word wel de koning van de Nieuw-Zeelandse schapen genoemd vanwege zijn heerlijk warme wol. Niet voor niets wordt in alle schapenwollen sloffen van Woollies Merinovacht gebruikt. Kijk maar eens naar de schapenwollen sloffen collectie. In Nederland is het Merinoschaap een zeldzaamheid en ook in de rest van Europa komen ze nauwelijks voor.