Dierenwelzijn

Recensies

5
Heerlijk, 's avonds na het douchen snel de sloffen aan en de hele avond heerlijk... - Lees verder

Oud nieuws en nieuwe feiten over Merino schapenwollen sloffen 

Af en toe duiken er in het nieuws berichten op over mishandeling/mulesing van Merino schapen in Australië, die ten behoeve van de productie van Uggs worden gehouden. Woollies heeft niets te maken met Australische Uggs. Woollies sloffen worden in Nieuw-Zeeland gemaakt van natuurlijke schapenvachten. De sloffen worden bovendien gemaakt uit 1 stuk materiaal, waarbij de wol en de huid van 1 schaap afkomstig zijn (twinfaced). De natuurlijke schapenvachten voor de sloffen van Woollies zijn een bijproduct van de schapenvleesindustrie. Er wordt dus geen wol geschoren, dat daarna in de productiefase op huiden wordt geplakt.

Toch heb ik extra informatie opgevraagd

bij mijn leveranciers. In Australië, maar ook in Nieuw-Zeeland, komen vliegen voor die eieren leggen in de dikke, rimpelige huidplooien van het Merino schaap. Om dit te behandelen werd vooral in Australië het zogenaamde "mulesing" toegepast. Hierbij wordt, na het scheren, de huid van het schaap gedeeltelijk weggesneden door een dierenarts om de vliegeneieren te verwijderen. Deze omstreden methode heeft vanaf 1999 ter discussie gestaan in Australië, maar werd toegepast bij gebrek aan betere alternatieven. Gelukkig werd deze methode niet of nauwelijks in Nieuw-Zeeland gebruikt.

In de loop van de tijd zijn er alternatieve methoden beschikbaar gekomen en is het mogelijk geworden om "flystrike" te voorkomen bij Merino schapen, dan wel diervriendelijk en gereguleerd te behandelen. Hierdoor heeft Australië, en in navolging Nieuw-Zeeland in 2010, het omstreden "mulesing" afgeschaft. Het is bij wet verboden.

Dierenbescherming

Alle schapen in Nieuw-Zeeland worden sinds 1999 beschermd door de NZ Animal Welfare Act. Schapenhouders in Nieuw-Zeeland worden door de overheid en de SPCA geïnspecteerd en streng controleerd op dierenwelzijn. Dierenmishandeling is strafbaar en schapenhouders worden vervolgd als zij hun schapen niet goed behandelen.

Daarnaast is het goed om te weten dat de Merino schapenhuid een bijproduct is van de vleesindustrie. De schapen worden in de eerste plaats gehouden voor hun vlees. Vroeger werd er slechts lokaal en op kleine schaal gebruik gemaakt van de huiden. Het was de gewoonte om overtollige huiden op het land te begraven. Pas met de populariteit van Uggs heeft de verwerking van schapenhuid en -vacht zich ontwikkeld tot een op zichzelf staande industrie.

U kunt dus met een gerust hart sloffen bij mij kopen, want kiezen voor schapenwollen sloffen van Merionvacht biedt meer voordelen, dan u denkt.

Cheers! (dat is Nieuw-Zeelands voor "dank u wel"), 

Reinier